torsdag 30 januari 2014

V. 5 Torsdag

Idag och kommande två lektioner (totalt 3) skall ni arbeta med att redovisa svar på NÅGON av följande frågeställningar:

a) De senaste 10-15 åren har det skett många urträden ur svenska kyrkan. Om du jämför antalet medlemmar i svenska kyrkan för t ex 50 år sedan och idag, märker du med stor sannolikhet en stor skillnad.
- Ta först reda på det senaste officiella antalet medlemmar i svenska kyrkan.
- Ta sedan reda på antalet medlemmar längre tillbaka i tiden, t ex 1964 (50 år sedan).
Varför tror du att så många personer de senaste åren har valt att avbryta sitt medlemskap i svenska kyrkan i jämförelse med för 50 år sedan?


b) Att partiet Sverigedemokraterna lyckades få mer än 4% av rösterna i senaste valet (2010) och därmed komma in i riksdagen är välkänt. Partiets ökade popularitet startade dock några år innan valet. Många samhällsexperter skulle nog påstå att några av anledningarna kan vara det ökade antalet moskéer i Sverige och att muslimska skolungdomar får ledigt för att fira olika muslimska högtider.
-Varför tror du att många menar att det finns ett samband mellan ovan nämnda faktorer?
-Håller du med? Motivera.

c) 

För 100 år sedan, när många människor bodde utanför städerna och hade lång väg till kyrkan och prästen, var det troligtvis inte helt enkelt att fråga en präst om saker som hade med kristendomen att göra. När man väl fick möjlighet att pratat med prästen var man troligen noga med att lyssna och lära sig mer. Prästen hade med stor säkerhet därför en hög status och ansågs mycket betydelsefull för folket. Idag kan du få svar på frågor genom att gå in på en sajt som heter fragaprasten.nu och få svar omedelbart. Du behöver inte gå till en kyrka eller träffa en präst personligen längre.
- vilka fördelar kan du komma på med att behöva söka upp en präst förr i tiden?
-vilka nackdelar kan du komma på?

-vilka fördelar kan du komma på med att kunna använda en sida med denna funktion?
-vilka nackdelar kan du komma på?

-vilka följder för individen och samhället kan du komma på utifrån hur det var för 100 år sedan?
-vilka följder för individen och samhället kan du komma på utifrån hur det är idag?

Från Lg11:
-Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverkar samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva samband med underbyggda resonemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar